Hende’s quote

 
Leven is leren, veranderen, groeien, je aanpassen.
Soms zit je een tijd in een lekkere flow, dan weer is er een periode waarin alles moeizaam gaat, waarin je oude patronen of oude pijn opvlammen, of waarin je niet goed ziet hoe je verder moet.
 
Het vraagt moed om dit te erkennen en hulp te zoeken, en therapie is ook niet altijd makkelijk.
Het helpt misschien om te beseffen dat we allemaal op onze eigen manier onze weg door het leven zoeken, en dat we allemaal soms struikelen, strompelen of schoorvoeten. Worstelen hoort ook bij het leven. We worstelen allemaal.
 
Het is geen schande, en geen moreel falen, als je erkent, ik heb hulp nodig.
 
Wil je leren autorijden? Je neemt rijles
Wil je leren tangodansen? Je zoekt een dansleraar
Wil je Frans leren spreken? Je gaat naar een cursus.
 
Je kunt ook iemand zoeken om je te helpen uit je burn out te komen, door je angst heen te komen…
hende fc2

Over Hende Bauer

 

Ervaring

 
Na haar afstuderen in 1988 werkte Hende Bauer enkele jaren als onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden. Ze hield zich bezig met gezondheid en psyche, met name met arbeidsgerelateerde stress en de effecten op de gezondheid.
 
 
Sinds 1991 werkt ze als behandelaar.
 
Hende had meestal twee part-time banen naast elkaar (bijvoorbeeld psycholoog/teamleider op een revalidatiecentrum en studentenpsycholoog aan de universiteit, of psychotherapeut op een deeltijdbehandeling en therapeut voor arbeidsgerelateerde problemen).

Sinds 2000 houdt ze zich bezig met mindfulness en compassie. In 2007 richtte ze haar Centrum voor Mindfulness Den Haag op. Sinds 2020 heet dit het Centrum voor Mindfulness, Compassie en Psychotherapie (zie hier voor de site van het centrum).

 
Ze heeft ruime ervaring met mensen met:
lichamelijke klachten (longklachten, hartklachten, chronische vermoeidheid, chronische pijn), en was een tijd leider van het zorgprogramma Somatoforme stoornissen bij Rivierduinen en bij Parnassia,
psychische klachten (burn out, stress en spanning, somberheid, angsten, sociale fobie, relatie- en gezinsproblemen, verwerkingsproblemen, boosheid, rouw, trauma, gedragsproblemen, communicatieproblemen, hardnekkige patronen).
Ze werkte ook jaren met mensen die in hun werk of studie vastliepen, en in haar eigen praktijk.
Daarnaast heeft ze 12 jaar ervaring in de psychiatrie, waarbij ze mensen met angsten, somberheid en depressies, rouwproblemen, en interpersoonlijke moeilijkheden begeleidde.
Naast individuele therapieën, gaf ze partner-relatietherapieën, groepspsychotherapieën, en vaardigheidstrainingen. Tevens coachte ze andere disciplines.
 
Ze heeft ruime ervaring in het opleiden en trainen:
Hende gaf opleidingen en cursussen cognitieve gedragstherapie (cgt) o.a. bij Parnassia en bij een revalidatiecentrum.
Ze geeft geregeld trainingen mindfulness, mindfulness-based stress-reductio (MBSR) en mindfulness-based cognitive therapy (MBCT), mindful self compassie (MSC) en mindfulness-based compassionate living (MBCL) voor haar eigen centrum en in company in ziekenhuizen en andere zorginstellingen.
Binnen de GGZ gaf ze met veel plezier vaardigheidstrainingen, variërend van training/therapie-groepen cognitieve therapie, rationeel-emotieve therapie (RET), problem-solving technieken, sociale vaardigheidstraining (SOVA), moeilijke momenten-groep. Voor studenten en zorgmedewerkers gaf ze trainingen in het opzetten van wetenschappelijk onderzoek, het verminderen van werkstress, het schrijven van stukken, het omgaan met lastige mensen en agressie, en het opzetten van intervisie.
Hende heeft ook voor les gegeven in de IPDE-II (gestructureerd interview voor het vaststellen van persoonlijkheidsstoornissen).
Ze geeft opleidingen voor mindfulnesstrainers. Sinds kort geeft ze ook supervisoren-opleiding aan mindfulnesstrainers die supervisie willen gaan geven.
 
 
 
 

Commissiewerk

 
Hende is momenteel lid van de landelijke werkgroep Certificering en Accreditatie van de VMBN/VVM; en ze is lid van de commissie Certificering en Hercertificering van de VVM.
Voorheen was ze lid van de Toelatingscommissie van de VMBN en van de commissie Vergelijking Eisen Certificering van VMBN/VVM.
Ze was enkele jaren bestuurslid van de Vereniging de Aap van Bilderdijk (secretaris; voorzitter), en van de Filosofische Vakvereniging voor Vrouwen Anna Maria van Schurman.
 

 

Opleiding

 
Hende Bauer studeerde psychologie, sociaal-wetenschappelijke informatica, en filosofie aan de Universiteit Leiden. Hierna volgde ze de 4-jarige opleiding tot gedragstherapeut van de vereniging voor gedrags- en cognitieve therapie (VGCT), en vervolgens de 5-jarige opleiding tot psychotherapeut, specialisatie in cliëntgerichte psychotherapie, groepstherapie en systeemtherapie.
Ze is geregistreerd als supervisor van de VGCT en de NVP, en volgde verschillende supervisorentrainingen. Ze is leersupervisor NVP (geeft supervisie over supervisie bijvoorbeeld voor beginnende supervisoren).
Ook werd ze opgeleid tot trainer mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) en mindfulness-based-stress reduction (MBSR), EMDR-therapeut en compassietrainer (mindful self compassion (MSC) en mindfulness-based compassionate living (MBCL)). Inmiddels is ze ook supervisor voor mindfulnesstrainers (erkend bij VMBN en VVM).
Ze houdt van studeren dus ze blijft zich ontwikkelen. 
 
Zie hier voor het complete overzicht van bijscholing op het gebied van psychologie, training en therapie.
 
Fun fact
Hende volgde ook 4 jaar de koninklijke academie voor de beeldende kunsten in Den Haag.
 

Registraties


Hier vind je informatie over Hende’s registraties.
lees meer
 
 

Bijscholing


Hier vind je informatie over bijscholingen op gebied van psychologie, training en  therapie die Hende heeft gevolgd.
lees meer