Wie is Hende Bauer

Ervaring

Na haar afstuderen in 1988 werkte Hende Bauer enkele jaren als onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden. Ze hield zich bezig met gezondheid en psyche, met name met arbeidsgerelateerde stress en de effecten op de gezondheid.

Sinds 1991 werkt ze als behandelaar.

Hende had meestal twee part-time banen naast elkaar (bijvoorbeeld psycholoog/teamleider op een revalidatiecentrum en studentenpsycholoog aan de universiteit, of psychotherapeut op een deeltijdbehandeling en therapeut voor arbeidsgerelateerde problemen).
Ze heeft ruime ervaring met mensen met

  • lichamelijke klachten (longklachten, hartklachten, chronische vermoeidheid, chronische pijn), en was een tijd leider van het zorgprogramma Somatoforme stoornissen bij Rivierduinen en bij Parnassia,
  • psychische klachten (burn out, stress en spanning, somberheid, angsten, sociale fobie, relatie- en gezinsproblemen, verwerkingsproblemen, boosheid, rouw, trauma, gedragsproblemen, communicatieproblemen, hardnekkige patronen).

Ze werkte ook jaren met mensen die in hun werk of studie vastliepen, en in haar eigen praktijk.

Daarnaast heeft ze 12 jaar ervaring in de psychiatrie, waarbij ze mensen met angsten, somberheid en depressies, rouwproblemen, en interpersoonlijke moeilijkheden begeleidde.

Naast individuele therapieën, gaf ze partner-relatietherapieën, groepspsychotherapieën, en vaardigheidstrainingen. Tevens coachte ze andere disciplines.

Ze heeft ruime ervaring in het opleiden en trainen:

  • opleidingen en cursussen cognitieve gedragstherapie (cgt) en in mindfulness en mindfulness-based cognitive therapy (MBCT), en
  • vaardigheidstrainingen, variërend van training in het omgaan met lastige mensen en agressie, groepen cognitieve therapie en rationeel-emotieve therapie (RET), sociale vaardigheidstraining (SOVA), moeilijke momenten-groep, tot trainingen in het opzetten van wetenschappelijk onderzoek, het verminderen van werkstress, het schrijven van stukken, en het opzetten van intervisie.

Commissiewerk

Hende is momenteel lid van de werkgroep Certificering en Accreditatie van de VMBN/VVM; van de commissie Hercertificering van de VVM.
Voorheen was ze lid van de Toelatingscommissie van de VMBN en van de commissie Vergelijking Eisen Certificering van VMBN/VVM.
Ze was enkele jaren bestuurslid van de Vereniging de Aap van Bilderdijk (secretaris; voorzitter), van de Filosofische Vakvereniging voor Vrouwen Anna Maria van Schuurman.

Opleiding

Hende Bauer studeerde psychologie, sociaal-wetenschappelijke informatica, en filosofie aan de Universiteit Leiden. Hierna volgde ze de 4-jarige opleiding tot gedragstherapeut van de vereniging voor gedrags- en cognitieve therapie (VGCT), en vervolgens de 5-jarige opleiding tot psychotherapeut, specialisatie in cliëntgerichte psychotherapie, groepstherapie en systeemtherapie.
Ze is geregistreerd als supervisor van de VGCT en de NVP, en volgde verschillende supervisorentrainingen. Ook werd ze opgeleid tot trainer mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) en mindfulness-based-stress reduction (MBSR), EMDR-therapeut en compassietrainer (mindful self compassion (MSC) en mindfulness-based compassionate living (MBCL)).
Ze houdt van studeren dus ze blijft zich ontwikkelen. Zie hier voor het complete overzicht van bijscholing op het gebied van psychologie, training en therapie.

Persoonlijke achtergrond

Hende Bauer geboren in 1961 en opgegroeid in Den Haag. Ze woont sinds 1995 samen met haar geliefde. Haar hobby’s zijn: schilderen en tekenen (ze heeft 4 jaar kunstacademie zonder diploma), kunst kijken, zingen, muziek luisteren, lezen, wijn proeven, Parijs en Spanje. Ze is sinds 2000 actief bezig met Zenmeditatie. De komende jaren wil zij zich verder verdiepen in de mogelijkheden van mindfulness- en compassie-oefeningen bij (groeps-)psychotherapie.